Sådan laver du nytårsforsætter der virker

Vi kender det alle sammen. De gode intentioner i starten af det nye år og troen på at i år bliver året, hvor nytårsforsætterne bliver realiseret.

27/12/2016

Hvad med dig? Har du også ét eller flere forliste nytårsforsætter bag dig? Så læs videre her, og få nogle overraskende retningslinjer for, hvordan du undgår den sikre fiasko.

Derfor virker nytårsforsætter ikke

Succesrate på nytårsforsæt er generelt skræmmende lav. Det er derfor tydeligt, at der er et eller andet galt med den måde, man typisk laver nytårsforsætter på – og det er ikke, at der bliver drukket for meget champagne nytårsaften.

Problemet er vores hjerner. De er simpelthen ikke konstrueret til at lade sig styre af rationelle viljeshandlinger i det lange løb. Helt enkelt kan man inddele hjernen i to systemer: Det rationelle og det irrationelle. Det rationelle er det som ved, at rygning er usundt, og at sukker gør os sløve. Det irrationelle er det, der gør, som kroppen kræver – og som har alle følelserne på sin side.

Fordi vi er udviklet i et miljø med mangel på kalorier vil vores irrationelle hjerne f.eks. tvinge os til at spise fedt og sukker. Også selv om vores rationelle hjerner prøver at få os til at lade være.  På samme måde vil vores irrationelle hjerner altid prøve at få os til at spare energi – med mindre vi er i fare. Derfor kan det være enormt svært at komme af sted til træning.

Den irrationelle hjerne er næsten altid stærkere end den rationelle. Så den rationelle beslutning om at stoppe med at ryge, være bedre til at sige nej, altid rydde op eller komme til træning tre gange om ugen ryger på gulvet, så snart du vender ryggen til. Og nytårsforsætter er den rationelle hjerne der prøver at påtvinge det irrationelle nervesystem sine beslutninger. Så der skal noget helt andet til.

Start med lidt refleksion

Måske synes du, det er indlysende, hvad du skal lave om i dit liv. Du skal bare holde op med at ryge. Lade være med at spise slik. Gå til yoga hver fredag. Så bliver alt godt. Men skal du trænge igennem til den irrationelle hjerne, skal du dybere ind.

Spørg dig selv hvorfor du vil holde op med at ryge. Er det for at have mere energi til sport? Fordi du ikke vil overleves af din mor? Eller fordi du gerne vil se sundere ud, så du kan få en kæreste? Når du kigger dig selv i øjnene på den måde, har du mulighed for at finde ind til kernen i det du gerne vil opnå. Det som i virkeligheden er vigtigt for dig.

Vælg et tema i stedet for et mål

Når du har fundet ind til fundamentet for dine ønsker, kan du formulere et tema med det som omdrejningspunkt. Måske er det sundhed, der skal være dit tema for 2017. Måske er det kærligheden. Måske udfordring i arbejde og fritid. Dit tema skal være noget der inspirerer dig helt ind i sjælen. Du skal vide med dig selv, at det er vigtigt for dig, og at du har brug for at fokusere på det. Et mål er snævert og rationelt. Det flytter fokus til alt det, som er hårdt og svært. Et tema løfter dit blik mod det, som du inderst inde vil – og skaber forbindelsen til din irrationelle hjerne.

Skriv dit tema for året ned

For at konkretisere dit tema og gøre det nærværende, anbefaler vi, at du skriver det ned og placerer det et sted, hvor du nemt kan se det. Det er vigtigt, at dit tema ikke kun bliver hevet frem, når du skal i centeret. For at få effekt skal du lade temaet brede sig ud over hele dit liv. Til dit samvær med venner og familie. Til arbejdet. Til andre fritidsaktiviteter. Så bliver træning og sunde madvaner en naturlig del af dit liv, og ikke et fremmedelement som du skal tvinge dig selv til at overholde.

Læg planer

Når du kender dit tema, er næste skridt at lægge planer. Med planer mener vi konkrete handlinger, som du vil gennemføre for at arbejde med dit tema. Det kan f.eks. være at finde et hold i dit center, som du synes godt om at træne på. Det kan også være at søge ligesindede, som arbejder med samme tema. Lad være med at planlægge at alt skal ske i januar. Husk på at du har et helt år som står i dit temas ånd.

Vælger du denne tilgang til dit nytårsforsæt er sandsynligheden for at du får succes langt større.

Godt nytår.