Sommer og sul

Vores guide til at styre uden om sommerens værste fristelser.

01/05/2018

Ahh sommer – endelig nærmer den sig. Men pas på – sommeren er en farlig tid på året. Det er nu, du risikerer at blive slået ud af den gode træningskurs – og nu du finder alle de gode undskyldninger for at spise og drikke i mængder, som du ikke ville gøre resten af året.

Derfor får du her vores råd til at få en god balance, så du også kan nyde månederne efter sommeren...

 

Når hedt bli'r til fedt

Ligeså dejlig sommervarmen er, når solens stråler spiller i kondensdråberne på fadølsglasset, ligeså demotiverende kan den være, når man sveder bare af at tage rulletrappen. Vi må være ærlige: Det kan være svært at få trænet, når temperaturen runder de 25°C. 

Problem: Det er for varmt til at træne

Det værste er selvfølgelig at lade varmen afholde dig helt fra at komme af sted - men en mere skjult fare er tendensen til at sætte intensiteten ned, helt ubevidst. "Puha, det er varmt i dag - jeg løber 4,2 km i stedet for 5", "52 min, det er stort set en time", eller "25 kg, det er jo næsten 30"... 

– Tjo, næsten.

Men 12-18 % mindre indsats (som i eksemplerne her), tre gange om ugen, i 12 uger? Det kan blive til 4-5.000 kalorier henover sommeren – eller 0,6-0,7 kg kropsfedt.

Bare fordi vi fik lidt ondt af os selv i varmen...

Redningen

Der er heldigvis meget, du kan gøre. Udnyt fx de lange lyse dage til at træne lidt tidligere om morgenen (eller senere om aftenen) end normalt – der er temperaturen lavere.

Træn en gang om ugen udendørs – enten i et center der tilbyder udendørstræning, eller ved fx at melde dig til et løbehold.

Og endelig: Drik masser af vand.

Dehydrering er ikke bare usundt, det gør os også ekstra ugidelige. En sund og velhydreret krop er både nemmere at få over dørtrinnet til træning, og den holder også længere ud.

 

Flydende kalorier og fristende udeliv

"Lykke og lyse nætter" – der er ikke meget, der slår en god dansk sommer med mildt vejr og lange lyse aftener, og sommeren inviterer til lange udflugter og gode oplevelser.

Men mere tid ude betyder også mere tid væk fra de gode kostvaner – og mange flere fristelser. Det er nemlig ikke et ægte dansk sommereventyr, hvis ikke der er noget at putte i munden, hvad enten det er picnic i parken, vaffelis ved havnen eller fyraftensøl og chips i solen. 

Problemet: De ekstra kalorier

Det kan godt være, at det er om sommeren, man finder overskud til ture med familien eller aktive aftener med vennerne - men man finder også masser af ekstra kalorier.

Vi behøver nok ikke advare mod is og chips (men ok, da: Pas på med is og chips!). Men de flydende kalorier er særligt forførende om sommeren. Hvis rosévinen er kold, perlende og velfortjent, føles den næsten forfriskende sund - men et glas vin om dagen svarer altså til ca. 400 g kropsfedt om måneden.

Uanset hvor forfriskende det er... 

Men hvad med smoothies, det er da sundt?

Tjo, mange kvalitetssmoothies er jo ren frugt. Men det er også tit kaloriebomber, som kan være rigtig gode som 'restitutionsmåltid' efter træningen, men er rene sukkerfælder, når de nydes på en inaktiv eftermiddag i solen. 

Redningen

Køb en kildevand.

Ofte er man bare tørstig, når lysten til sommersnacks melder sig.

Og hvis du planlægger lange ture – hvad enten det er til sommerland, Tivoli, museer eller kanoture – hvorfor så ikke også planlægge madpakken? Om ikke andet, så kan lidt medbragt frugt hjælpe til at afvise de mest spontant opståede fristelser.

Ærgerligt for kiosker, pølsevogne og 7-Eleven, men rigtig godt for din sommerform.

 

21 dage til at opbygge en vane...

Vi tror på, at gode træningsvaner tager mere end 3 uger at opbygge. Men "ikke-at-træne" er en vane, som du sagtens kan lægge helt fast på 21 dage. 

Problemet: Manglende træning bliver en vane

3 ugers sommerferie er nok til at man nærmest kan glemme, hvor centret ligger. Og hvis man lader træningsvanerne blive hjemme, når man pakker sommerferiekuffert, kan det blive endog meget tungt at begynde igen.

Redningen

Tal med en personlig træner om gode øvelser du også kan lave "på farten" – et kort, højintenst program på 20-30 min. et par gange om ugen burde være rigeligt til at holde dig oven vande indtil ferien er slut.

Og hvis du er vant til at notere din træning ned, så fortsæt endelig i ferien – det er en god måde at sikre at dagene ikke bare glider ud i sommersandet.

Tag løbeskoene med i kufferten, for ferieløb er en dejlig måde at opleve fremmede steder på. Og lav allerede nu en aftale med en ven eller træningsmakker om den første træning efter ferien. 

 

Og skulle ferien finde sted i Danmark, kan du jo også altid besøge et fitness dk center i nærheden.