Din guide til en flad mave og et sundere liv

Læs med i denne guide og stop så med at ærgre dig over dine gener. Der er nemlig håb for alle, der ønsker en flad mave.

14/05/2018

Den mavedelle dér har min mor også – det samme har min mormor. Sådan ser vi ud, og vi taler om, at det ligger i generne. Men det er ikke helt rigtigt. Ingen behøver at finde sig i en delle på maven, der skulle være udviklet og nedarvet gennem generationer.

 

Guide til en flad mave

Læs med i denne guide og stop så med at ærgre dig over dine gener. Der er nemlig håb for alle, der ønsker en flad mave.

Der er gode nyheder til alle, som drømmer om en flad mave her op til bikinisæsonen, men som ikke lige fik gjort noget ved topmaven i løbet af året.

Du kan meget meget hurtigt se resultater, hvis du begynder at leve efter nogle ganske simple anvisninger. Man skal reducere kroppens stresshormoner, styrke sine muskler og være bevidst om en fornuftig kostsammensætning.

 

Stress 

En stresset hverdag giver kronisk forhøjelse af stresshormonet cortisol i kroppen, og det har konsekvenser for kroppen. Din krop vil eksempelvis have svært ved at optage kulhydrater fra kosten. Sukkeret vil blive omdannet til fedt i leveren og lejres omkring maven, fordi kroppen i stresssituationer prioriterer forsyningen til de vitale organer i maveregionen.

Stress giver desuden en forringet kropsfornemmelse. Du risikerer at fejltolke kroppens ernæringsbehov og kan udvikle en tilbøjelighed til at spise hurtigt optagelig mad som brød, frugt, kiks og slik. Hvis du har en stillesiddende hverdag, får du i så fald alt for meget energi, og alle kulhydraterne omdannes til fedt i leveren, som depot til ”hårde tider”. Mavedellen bliver bare større og større.

Stress er ofte også forbundet med for lidt og for dårlig søvn. Det medfører, at maden ikke fordøjes ordentligt om natten. Stofskifte og hormonbalance bliver herefter ikke reguleret ordentligt med det resultat, at maven føles oppustet, appetitten svinger, og kroppens forbrænding kommer i ubalance.

Det kan du gøre

Søvn og en afbalanceret, rolig hverdag er med til at afhjælpe stressfaktorer.

Du kan også have fokus på at bruge dit åndedræt til at stresse ned. Åndedrætsøvelser afspænder og stimulerer de rigtige muskler omkring maven. 

 

Muskler

Tusindvis af mavebøjninger alene kan ikke fjerne fedtet fra din mave. Det er nemlig ikke muligt at punktforbrænde fedt.

Men du kan bruge maveøvelserne til at styrke musklerne, så de er med til at holde maven på plads.

Regelmæssige maveøvelser vil faktisk tydeligt kunne ses på din krops toning. Generel træning er vigtig i bestræbelserne på at få bugt med mavefedtet. Træning øger stofskiftet og giver en bedre fedtforbrænding i hele kroppen.

Gode maveøvelser

Planken er rigtig god.

Læg dig på gulvet og hæv kroppen op, så du kun støtter med tæerne og på underarmene. Kroppen skal nu ligge som en planke gennem luften. Men lad dig ikke begrænse af enkelte øvelser eller af slaviske gentagelser.

Der findes massevis af øvelser – blandt andet kan man i fitness dk dyrke yoga og pilates, som styrker korsetmusklerne ganske effektivt. 

 

Kostsammensætning 

En struttende mave er ikke nødvendigvis kun en fed mave. Den kan også være oppustet af eksempelvis væskeophobning, fordi man lever usundt eller fylder sig med fødevarer, man måske ikke tåler så godt.

Uanset hvilken årsag, der er til en tyk mave, så er der hjælp at hente til at reducere omfanget ved nedenstående kostråd.

Det handler mere om at vælge fødevarer til end at vælge nogle fra. Ved at vælge de gode råvarer bliver der nemlig automatisk mindre plads til de usunde.

Optimer din kost 

Sammensæt alle måltider inklusiv morgenmad, så der indgår både protein, fedt og grove kulhydrater i form af grøntsager.

  • 50 % grøntsager (kål, broccoli, grønne bønner, asparges, rodfrugter, spirer, gulerødder osv.)
  • 30 % protein (æg, fisk, rogn, fjerkræ, svinekød, kalv, lam, hytteost, skyr osv.)
  • 10 % fedt (olier af god kvalitet, pesto, nødder, kokosflager, avokado, kokosolie osv.)
  • 10 % grove kulhydrater (brune ris, fuldkornspasta, rugbrød, kikærter, bønner). Kan fint udelades og erstattes af flere grøntsager eller mere protein.